Can Opticians Prescribe Contact Lenses?

In general, no. Opticians fill contact lens prescriptions written by an optometrist or ophthalmologist, and in some states they fit lenses under that prescription. The federal Contact Lens Rule only counts a dispensing optician as a prescriber where state law lets them issue prescriptions and fit lenses. State laws we checked, such as Virginia’s and South Carolina’s, require an optometrist’s or ophthalmologist’s prescription.

Last checked . Confirm fees and dates with the certifying body. optical.education is independent and is not affiliated with or endorsed by the FTC, any state board, or ABO-NCLE. Disclaimer.

This is general information, not legal advice. Rules differ by state. Check your state board.

The federal rule

The FTC’s Contact Lens Rule (16 CFR Part 315) sets national rules for contact lens prescriptions (eCFR text):

  • Who is a prescriber: an ophthalmologist, optometrist, or other person permitted under state law to issue contact lens prescriptions. That “other person” includes a dispensing optician only if state law lets them issue prescriptions and fit contact lenses.
  • Expiration: at least one year from the issue date, unless the prescriber sets a shorter date for a medical reason about that patient’s eyes.
  • No changes: a seller may not alter a contact lens prescription, and must not fill one the prescriber says is expired or invalid.

State law examples

What three state laws say about opticians and contact lenses
StateWhat the law says
Virginia § 54.1-1508An optician can’t issue or alter prescriptions, or fit contact lenses, except on an ophthalmologist’s or optometrist’s prescription and under their direction.
South Carolina Title 40, Ch. 38Opticians act on an ophthalmologist’s or optometrist’s prescription and can’t fit contacts or make professional determinations except under their supervision (§ 40-38-270). There is a separate contact lens optician license (§ 40-38-240). Optical assistants may never fit contact lenses (§ 40-38-300).
North Carolina § 90-236.1A dispensing optician may not fill a contact lens prescription unless it says it’s for contacts, may not fill it past expiration, and must tell the patient to go back to the prescriber.

For your state’s licensing rules, see optician license requirements by state.

What opticians can do

Where state law allows, opticians:

  • fill contact lens prescriptions written by an optometrist or ophthalmologist;
  • fit lenses on that prescription, under the prescriber’s direction or supervision (as in Virginia and South Carolina);
  • send the patient back to the prescriber when a prescription is expired or doesn’t say it’s for contacts (as in North Carolina).

Contact lens certification

ABO-NCLE’s NCLE Basic exam certifies contact lens knowledge. Certification on its own doesn’t change what your state law lets you do. See NCLE certification and do you need a license to be an optician.

Frequently asked questions

Can an optician write a contact lens prescription?

Generally no. The federal Contact Lens Rule defines a prescriber as an ophthalmologist, optometrist, or other person permitted under state law to issue contact lens prescriptions. A dispensing optician counts only if state law lets them issue prescriptions and fit contact lenses.

Source: eCFR — 16 CFR Part 315 (Contact Lens Rule) (opens in a new tab)

Can an optician fit contact lenses?

It depends on the state. Virginia lets opticians fit contact lenses only on an ophthalmologist’s or optometrist’s prescription and under their direction. South Carolina has a separate contact lens optician license, and fitting must be under an optometrist’s or ophthalmologist’s supervision.

Sources: Code of Virginia § 54.1-1508 (opens in a new tab) ; South Carolina Code Title 40, Chapter 38 (Opticians) (opens in a new tab)

Can an optician change my contact lens prescription?

No. Virginia law says an optician cannot alter a prescription. Under the federal rule, a seller may not alter a contact lens prescription.

Sources: Code of Virginia § 54.1-1508 (opens in a new tab) ; eCFR — 16 CFR Part 315 (Contact Lens Rule) (opens in a new tab)

Can an optician fill an expired contact lens prescription?

No. North Carolina’s law says a dispensing optician may not fill a contact lens prescription past its expiration date. Under the federal rule, a seller must not fill a prescription the prescriber says is expired or invalid.

Sources: North Carolina General Statutes Chapter 90, Article 17 (Dispensing Opticians) (opens in a new tab) ; eCFR — 16 CFR Part 315 (Contact Lens Rule) (opens in a new tab)

How long is a contact lens prescription good for?

Under the federal rule, at least one year from the issue date, unless the prescriber sets a shorter date based on medical judgment about the patient’s eye health. State law can set a longer date.

Source: eCFR — 16 CFR Part 315 (Contact Lens Rule) (opens in a new tab)

Can an optician use my glasses prescription for contacts?

North Carolina’s law says a dispensing optician may not fill a contact lens prescription unless it states that it is for contact lenses.

Source: North Carolina General Statutes Chapter 90, Article 17 (Dispensing Opticians) (opens in a new tab)

Official sources

Last reviewed . Requirements, fees, and dates change — always confirm with the official source before you register or apply. ABO-NCLE and IJCAHPO are the only authorities for their own exam facts, so those facts rest on a single source.

Independent study resource

Not affiliated with or endorsed by ABO-NCLE, IJCAHPO, or any state board. Not medical advice. Practice questions are original and don't guarantee a passing score. Verify current requirements with the official source. Read the full disclaimer.

Full NCLE course

Get the NCLE course — $59